Kontaktinformasjon

Jæren Tractorpulling
Breimyrå 2
4340 Bryne

Kontakt oss her

Oversettelser

Kalender 2019

Hva er tractor pulling?

 

En spesialbygget traktor trekker sleden lengst mulig på en 100m lang bane. Traktoren som trekker lengst i sin klasse, har vunnet klassen. Traktoren behøver ikkje og trekke hurtigere en sine konkurrenter bare  lengre. Hvis traktoren trekker sleden over hele banen, kalles det “full-pull”. Hvis flere traktorer i en klasse trekker full-pull, blir det en finale. Finalen kalles “pull-off”. Sleden belastes med mer vekter eller geares om. 

 

Historie

Denne formen for konkurranse kan spores helt tilbake til 1900-tallet i USA, hvor det hele startet med å finne ut hvem som kunne dra mest med hester. De aller første motoriserte pulling konkurransene fant sted i 1929. Traktortrekking ble ikke spesielt populært før ut på 1950- og 1960-tallet.

En hadde ikke noen faste regler for hvordan konkurransen skulle gjennomføres, noe bidro til at det var vanskelig å få nye deltakere med i konkurransene. Det var ikke før i 1969 at representanter fra åtte stater samlet seg for å lage regler.

Samtidig ble NTPA til (National Tractor Pullers Associaton). I tidligere år av NTPA var mottoet deres «Pull on Sunday», «Plow on Monday». Traktor trekking forble det samme ut på 1970-tallet. Traktorene en brukte var enten traktorer produsert på fabrikk, eller modifiserte traktorer med en ekstra traktormotor på. Ut på 1980-tallet ble det stadig flere modifiserte traktorer. Det ble etter hvert vanlig med fire motorer.
Nærmere 1990-tallet begynte en å eksperimentere med flymotorer, båtmotorer og liknende. Utviklingen av flere klasser å konkurrere i foregikk i tidsrommet fra 1970 tallet til begynnelsen av 1990-tallet.

• Traktorene kjører en av gangen, etter en uttrukket start rekkefølge.
• Når banen er klar, har traktoren max 3 minutter til at gjøre seg klar foran sleden. Hvis ikke han når det innen de 3 minutter, diskvalifiseres han.
• Hvis kjøreren slipper gassen og stanser før 30 meter, får han et nytt forsøk.
• Hvis traktoren berører den hvite krittlinje blir traktoren diskvalifisert.
• Mister traktoren vekter eller sikkerhetsutstyr fører det også til diskvalifikasjon.
• Første traktor i kvar klasse kan velge om det er et prøve trekk.

 

Banen

Banen er 100 m lang + 40 m sikkerhetssone og 10 m bred, og består av en blanding av leire, jord og sand.
Banen skal være helt fri for stein, den tåler lite fuktighet og må dekkes til vis det kommer regn. Banen er merket med en krittlinje og en traktor diskvalifiseres hvis den rører banemerkingen.

 

Sleden

Sleden er selvbygget av slede-teamet hos Jæren Tractorpulling.
Ved start er lodd kassen bak så sleden er lett å trekke i gang.
Under fremdriften trekker sledens hjul kassen frem mot sledeplaten, så trykket på sledeplaten blir større og sleden blir tyngre og trekke. Uten vekter veger sleden ca. 15 tonn, og den kan maksimalt fylles ca. 11 tonn i kassen.
Med vekter og gearing på kassen kan belastninga på vogna justeres. På riktig heftige traktorer skyves 2 kniver ned i banen 5-10 cm.

 

 

Billett priser

  Lørdager Søndager
Voksne 150,- 250,-
Barn opp til 16år 100,- 150,-
Barn 0-6 år Gratis Gratis
Medlemmersrabatt 50,- 50,-

Bli medlem: Klikk her

Sponsor av Jæren Tractorpulling: